Fallet Mirjeta

Anders Bond en riktigt medmänniska och eldsjäl. Allt är skrivet av honom.


Fallet Mirjeta handlar ju om en liten tapper tjej som kämpar för sitt liv.
Just nu bokstavligen mot ett akut dödshot. På sikt inte bara för överlevnad utan möjligheterna till att få växa upp och utvecklas i en trygg miljö och få den träning och de hjälpmedel hon kan behöva. Förutom de helt nödvändiga medicinska kontroller som hon inte fått i Kosovo.
Den hjärnskada hon fick vid födseln drabbade enbart de delar som har med balans och rörelseförmåga att göra.
Mina kontakter med Mirjeta nu har bekräftat det jag såg redan när hon var här förra gången, att hon är en välbegåvad flicka. Som redan nu börjar prata om att hon vill börja i skolan. Och visst skall hon få göra det snart, Här i Sverige, det är vi väl alla helt överens om?

Mot det här mänskliga perspektivet står även ett annat: det byråkratiska. Och då handlar det i hög grad om blanketter. Att Mirjeta fick sitt tillfälliga uppehållstillstånd är bland annat baserat på inlämnandet ett mycket stort antal blanketter och dokument.

Bl a : Ansökan om visering, Ansökan om uppehållstillstånd med bilaga C, Familjeuppgifter, Intyg om försäkring, Letter of Invitation från Uppsala Care. Inbjudan från morfar enligt särskilt formulär med speciellt personbevis från skatteverket samt kopia av hans pass, anställningsbevis och kopia av de tre senaste tre senaste lönebeskeden. Dessutom hade jag telefonkontakt med flera personer på Migrationsverket, som alla även passade på att säga att det inte blir några problem om uppehållstillståndet skulle behövas förlängas av medicinska skäl.

Inför besöket vid Migrationsverket enhet i Uppsala hade jag därför gjort i ordning ett dokument med beskrivning av den aktuella situationen och med ett utförligt läkarintyg skrivet av en överläkare vi Barnsjukhuset. Lämnade fram det till handläggaren som tittade igenom dokumenten, uppgav att det skulle komma ett skriftligt beslut om någon dag. Vi fick även, något oväntat, betala en ansökningsavgift på sammanlagt 2000 kronor. 

Något beslut kom dock ej. Men i torsdags kom ett brev från enheten i Uppsala med tre blanketter som vi anmodades fylla i och skicka tillbaks till enheten senast den 13/11.
Man beklagade att vi inte fick göra det när vi på besök hos dem i måndags.

Självklart fyller jag i blanketterna och de kommer att lämnas in till enheten den 12/11 vid mitt nästa besök hos Mirjeta. 

Om

Mirjeta föddes i Västerås men utvisades från Sverige trots att hon lider av en allvarlig sjukdom. Enligt Migrationsverket finns vård att få i Kosovo. I en serie reportage har TV4 Västerås och Dalarna visat att så inte är fallet.
Beskrivning
Följ Mirjetas kamp för att få den vård hon behöver.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Massage

Bakning