Sköldpaddspojken


Har precis kollat på en dokumentär på TV4 om en sexårig pojke som bor i Colombia som lider av sjukdomen Kongenitala melanocytära nevus som är en pigmenterad tumör. Tumören växer lika snabbt som pojken växer. Hans familj är fattig och de bor ute på landet och mamma vill inte att han ska gå i skolan eftersom de andra i skolan mobbar honom, kallar honom för sköldpaddspojken eftersom tumören har växt som ett sköldpaddsskal på ryggen. Pojken har massa hudbitar lite här och var på kroppen och födelsemärken. De invånare i samma by trodde att pojken fått menen för att mamman såg en solförmörkelse medan hon var gravid. 
Eftersom familjen är fattig så var det svårt att samla ihop pengar till en operation men som tur var så kom det ett lokalt tv-team och hälsade på och gjorde ett reportage och därefter blev pojken känd och det kom fram personer som ville hjälpa till. Operationen blev till sist av i Bogota, fyra kirurger gjorde operationen och det var en specialist i London som följde operationen. Till Bogota så fick pojken och hans mamma poliseskort så att inget skulle hända med pojken. 
Operationen blev lyckad och de fick bort den 5 kilos tunga tumören. Pojken fick sövas ner cirka 20 gånger för att all behandling för den nya huden på ryggen skulle bli bra och han fick stanna på sjukhuset i minst fyra månader.
Vad jag förstod så kunde man se i ansiktet om man hade den sjukdomen, kinderna skulle vara tjocka, underläppen skulle vara mer fyllig än överläppen och näsan skulle vara lång. 
Har du inte sett dokumentären så gör det på TV4play.se

Före operation

Efter operation

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Massage

Bakning